onsdag 11 april 2012

Tema material i nya numret av Form


Materialen spelar en stor roll i vår uppfattning av design och arkitektur. I Forms vårnummer tar vi en titt på stoffet som bygger upp vår värld, allt från betong och trä, till glas och textil. Välkommen till en materiell värld!

Ur innehållet:
Vi listar ett tjugotal material värda att minnas, eller inte minnas för den delen. Vår ständiga medarbetare Ragnhild Lekberg träffar sex formgivare och entreprenörer som brinner för just sitt material - vare sig det är silver, läder eller trä. 

Vi besöker också Ilse Crawfords materialstarka hotellprojekt i Stockholm, samt fyra av Gert Wingårdhs byggnader. Den Göteborgsbaserade arkitekten har på kort tid skapat byggnader med väldigt olika fasadmaterial och uttryck. Olika material har olika status: möbler av ljus björk är uppskattat i Norden medan det ses som billigt av vissa i Frankrike, samtidigt som marmor balanserar på gränsen mellan fint och smaklöst. Varför är det så? Daniel Golling tar en närmare titt.

Dammet från Stockholm Design Week, detta Designnordens galna epicentrum, har lagt sig, och vi utvärderar vad som hänt. Hanna Nova Beatrice berättar om veckans mest överraskande evenemang, Örnsbergsauktionen, där hon faktiskt köpte sig en möbel. Boris Vasic skriver om årets oväntade vinnare av Form +1 Award och vad detta innebär för designbranschen. 

Materialnumrets gästtypsnitt är det norska Telefon, skapat av designern Sindre Bremnes. Den geometriska sansserifen Telefon är inspirerad av Georg Fredrik Fastings norska telefonkiosk från 1932, en klassisk funkispärla. Bremnes Telefon är en uppdaterad version som ursprungligen skapades som ett displaytypsnitt, men som visade sig fungera utmärkt för längre texter.

Som vanligt får du förstås både nyheter, djuplodande personporträtt, arkitekturrecensioner och mycket annat i det nya numret!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar