måndag 18 februari 2013

Richard von Essen tipsar om starkare varumärke



Medan våra förfäder orienterade sig efter stjärnhimlen, orienterar vi oss som bor i urban miljö efter varumärken och dess identitet. Varumärkesrådgivaren Rickard von Essen förespråkar mer visuella bilder för att sälja en idé. Växthuset, Plantagon i Linköping visar på ett bra exempel där den grafiska idébilden fick stor uppmärksamhet på världsutställningen i Shanghai som nu skissas om efter internationellt, visuellt språk. Författaren Mattias Ribbing lär också ut i sina böcker "Vägen till ett mästerminne" hur den visuella bilden får oss att komma i håg mer och Wallu Olins bok "The Brand Handbook" visar på varumärken som lyckas när länken mellan varumärket, verksamheten och konsumenterna fungerar.

  Konceptet "The beautiful art of being understood" följer oss genom bildvisningen där affärscoachen och varumärkesrådgivare pratar om hur kultur kan användas som medel för att stärka ett varumärke, en föreläsning på initiativ av Kultur och Näringsliv i Luleå. Att vara tydlig med de emotionella och funktionella värderingarna är viktigt menar Richard von Essen. "Brand to brand Collaboration" är ett bra exempel då samarbetet mellan företag och deras värderingar fungerar som t.ex. kocken James Oliver och en teflontillverkare eller Shell och 7-Elevens koncept med varma bullar på tankstationerna. 

Varumärkesutvecklingen delas in i fem faser där det inledningsvis är viktigt att företaget har en tydlig funktion, strategi och målgrupp. I fas två är det viktigt att identifiera sina värderingar och hitta ett namn som visar på värdering eller ett emotionellt förhållningssätt. I de övriga faserna ska den grafiska profilen, planering och märkesstrategin och till sist baskommunikationen förtydligas. Allt detta finns i boken "Bli en varumärkesbyggare: verktygslåda och tips från framgångsrika företagare".

  Många företag arbetar med identitetsbeskrivningen vilket kan ta tid menar von Essen. Naturhistoriska museet i Stockholm med kulturella skillnader och verksamheter som utbildning, utställning och Cosmonova har också sett över sitt varumärke och identifierat sig som "Den entusiastiska läraren". A capella gruppen "The Real group" har genom åren skapat flera logotyper vilket kan förvirra deras fan. De har nu beskrivit sig själva och använder endast en logotype. Att hitta företagets kultur och värderingar kan stärka varumärket.

/ Henny 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar