torsdag 14 februari 2013

En skidresa till Ylläs i Finland


Vi packade våra väskor med utrustning för Finlands längsta slalompist på 3 km. Det sägs att skidorten och skidbacken Ylläs, som ligger ca 5 mil från den svensk-finska gränsen har 61 nedfarter vilket hela resesällskapet fann intressant. Efter 30 mil genom snötäckta, dimmiga skogar tog vi in på Hotellet Holiday Club Saaga som erbjuder härliga familjerum med högt i tak, restaurang, frukostbar, spelrum för barn, spa och bad, ja dess utbud överraskade oss barnfamiljer. Backarna var fina, slingriga, långa men också höga och branta.

När barnen blev trötta var det fantastiskt att kunna ta  en "Gondolirinne" upp till toppen, dricka kaffe eller saft i en snötäckt stuga och fotografera det fantastiskt böljande snö och grantäckta landskapet. De mera intresserade slalomåkarna i sällskapet var väldigt nöjda med de olika långa pistarna eller offpistarna. En resa i februari då skidsäsongen just kommit igång var ett bra val då köer till liftarna var korta och snabba trots att temperaturen just denna helg låg på 30 minus i byn medan backarna med solstrålar höll en temperatur på ca 12 minus. 

Med tanke på design höll skidorten en låg men väl genomtänkt profil. De snötäckta stugorna på berget, snötäckta skyltar och finurliga skulpturala former skapade en känsla av äventyr och overklighet. Längs vägarna i flera kilometer och intill backen var de snötunga granarna delvis upplysta vilket många i sällskapet uppskattade.

De röda Gondolerna förstärkte känslan av välbefinnande då de sakta förde oss upp till toppen och vi hann njuta av utsikten, fotografera och vila benmusklerna. Hotellet hade en robust inredning med trä och timmerstockar, högt i tak och stora fönster med utsikt mot backen eller ned mot byn. En detalj att notera är att med höga tak blir skuggorna från belysningen väldigt långa och alla går med dova linjer i ansiktet och nässkuggorna når till hakan. Men vad gör väl det när vistelsen i Ylläs handlar om att vara ute och åka slalom eller gondol! 
Ylläs fick av vårt resesällskapet en 5a av 5 möjliga poäng.

/Henny


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar